Güçlü kadın karakterler çerçevesinde ilerleyen romanları okumayı çok seviyorum. Benim için bir romanın baş kahramanı kadınsa kesinlikle çok daha sürükleyici olduğunu hissediyorum. Güçlü kadın karakterleri olan kitapların ufak bir listesi ve kısaca konuları.
Kadın Oyunları-Dario Fo
Baskı Yılı: 2014
Yayınevi: Açılım Yayınları
Kadın oyunlarının sayfalarını çevirmeye başladığınızda; Çarmıha Gerili Meryem Ana, Filistinli Bir Kadın, İşçi Kadın, Mahkum Kadın, Tecavüze Uğrayan Kadın, Teröristin Anası, İşkence Gören Kadın, Partizan Ana, Romalı Lisistrata, Medea ve diğerleriyle tanışacaksınız.
Bu oyunlar onların monologları, ancak aldanmayalım, yaşamda olduğu gibi buradaki her oyunda da başkahraman daima bir erkektir. Bu oyunlarda kadın ve erkeğin sonsuz yaşam serüveni, sevdaları, tutkuları, acıları, ihanetleri anlatılır.
Okurken, zaman zaman ağlatan ve çok güldüren yaşam serüvenleri...
Ancak, Moliere'in söylediği gibi "gülmek, zeka ve kavrama işidir."
Ağlamaksa camın üzerindeki su tanesi gibi hoş ve boş olmamalı. Önemli olan oyunlardaki politik söyleme tüm kadın ve erkeklerin katılımı, bunu paylaşabilme yetisi ve keyfi...
Güneşi Kuşatmak-Paula Mclain
Sayfa Sayısı: 408
Baskı Yılı: 2016
Paris'teki Eş kitabının yazarı Paula Mclain'in, Remzi kitabevinden çıkan yeni romanı Güneşi Kuşatmak, toplumun katı önyargılarıyla mücadele eden cesur bir kadını konu alıyor.
Sömürge halindeki Kenya'da, annesiz büyümek zorunda kalmış bir kadın: Beryl Markham. 1920'li yıllarda, küçük yaşta ailesiyle Afrika'ya gelen Beryl, annesi onları terk edince, bölgedeki diğer kabile çocuklarıyla bir arada büyüyor.
Vahşi doğaya meraklı, tutkulu, cesur bir kadın olan yetişmiş olan Beryl, bir kadın pilot olarak rekorlara imza atıyor. Özel hayatındaki birkaç başarısız ilişkinin ardından, yakışıklı bir safari avcısı Dennys Finch ve bir yazar olan Karen Bixon arasında bir aşk üçgeninin içinde buluyor kendini.
Çağının ön yargılarına ve katı anlayışlarına meydan okuyan Beryl'nin korkusuz, duygulu ve heyecanlı yaşamını 20. yüzyılın başlarındaki Afrika'nın görkemli doğasında izliyoruz.
Gerçeğin Parçaları-Daniel Woodrell
Sayfa Sayısı: 256
Baskı Yılı: 2016
16 yaşındaki Ree Dolly'nin babası, metamfetamin laboratuvarı işlettiğine dair suçlamalardan kefaletle serbest kalıyor ve hemen ardından ortadan kayboluyor. Fakat 1 hafta sonraki duruşmaya katılmayacak olursa, ailesinin tek varlığı olan evlerinin elinden alınacağına karar verilmiş.
Hasta annesi ve 2 küçük erkek kardeşi ile bir başına yaşam mücadelesi vermek zorunda kalan Ree, 1 hafta içinde babasını ölü ya da diri, mutlaka bulmak zorunda. Ree Dolly, babasına ulaşabilmek için aile büyüklerine başvuruyor fakat çok farklı ve ürkütücü gerçeklerle yüz yüze kalıyor.
Aynı isimle sinemaya da uyarlanan, dört dalda Oscar'a aday gösterilen ve başta Sundance Film Festivali Büyük Jüri Ödülü olmak üzere pek çok ödül kazanan Gerçeğin Parçaları; metanet, cesaret ve çetin yaşam şartlarının acısıyla yüzleşme isteği etrafında gelişen bir hayatta kalma hikâyesi.
Nasıl Kadın Olunur- Caitlin Moran
Sayfa Sayısı: 344
Baskı Yılı: 2013
Simone de Beauvoir, "Kadın doğulmaz; kadın olunur" demişti; hepsi bu olsa iyi...
Nasıl Kadın Olunur?, benim kadın olmayı yanlış anladığım onca zamanın öyküsünü anlatıyor. Evet, eski moda feminist "yükselen bilinçlilik" hâlâ büyük değer taşıyor. Ama ne zaman ki konu kürtaj, kozmetik mucizeleri, doğum, annelik, seks, aşk, iş, kadın düşmanlığı, korku ya da kendi teninin altında nasıl hissettiğine gelse, kadınlar, çok ama çok sarhoş olmadıkça birbirlerine genellikle doğruyu söylemez.
Renkli kişiliği, çılgın fikirleri, samimi üslubu ile tanınan ve doğruları söylemekten vazgeçmeyen biri olan Caitlin Moran, 2010'da İngiltere'de yılın köşe yazarı ödülünü aldı. 2011'de Times'taki yazıları nedeniyle yılın eleştirmeni ve röportaj gazetecisi seçildi.
Caitlin Moran'ın Nasıl Kadın Olunur'unu sevmek için o kadar çok sebep var ki…
Cinsiyetçiliğe öylesine muhteşem bir şekilde direniyor ki bunu neredeyse fark etmiyorsunuz bile... Mutlaka okunmalı.
New York Times
Moran'ın zekası baştan çıkarıcı.
The New Yorker
Müthiş eğlenceli... Moran eşsiz diliyle okurlarını hem eğlendiriyor hem de bilgilendiriyor...
Feminizm militanlığı yapmıyor, feminizmi insancıllaştırıyor.
Publishers Weekly
Ben, Malala-Malala Yousafzal
Sayfa Sayısı: 392
2014 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi Malala Yusufzay'ın otobiyografisi BEN, MALALA tek bir insanın sesinin bile dünyaya değişim yönünde ne kadar büyük bir ilham verebileceğini kanıtlıyor…
Taliban kuvvetleri Pakistan'ın Svat Vadisi'ni kontrol altına aldığında, küçük bir kız hiç korkmadan düşüncelerini dile getirdi. Malala Yusafzay susturulmayı reddederek eğitim hakkı için mücadeleye girişti.
9 Ekim 2012 Salı günü, 15 yaşındayken, neredeyse bunu canıyla ödüyordu. Okul servisiyle eve dönerken, yakın mesafeden açılan bir ateşle başından vurulmuştu.
Malala'nın mucizevi şekilde hayatta kalıp iyileşmesi, onu Kuzey Pakistan'daki ücra bir vadiden New York'taki Birleşmiş Milletler binasının koridorlarına uzanan olağanüstü bir yolculuğa çıkardı. Malala 16 yaşında, barışçıl protesto eylemlerinin dünya çapında sembolü ve Nobel Barış Ödülü'nü kazanan en genç isim oldu.
(Tanıtım Bülteninden)
1 Kasım 2016 Salı
Güçlü Kadın Karakterleri Olan 5 Kitap
by
Kedimsi