21 Şubat 2017 Salı

Yorgunken Uyanık Kalmanın Yolları

 Bugün o kadar çok yürüdüm ve zihinsel olarak da o kadar çok yoruldum ki, akşamüstü eve gelip bir şeyler yediğimde iyice uykum geldi. Şu anda o uykuya direniyorum. :) Fakat bunun önüne geçebilecek en işe yarar yöntemleri şimdi sizlerle paylaşacağım. Yazıyı kaydettikten sonra da bazılarını hemen uygulamaya geçireceğim... 

yorgun_oldugumuzda_uyuyakalmamanin_formulleri

Duyularını Harekete Geçir

Yorgun olduğunda uyanık kalabilmenin en etkili yolu, duyularını aktif tutmaktır. Duyu organların tetikte olursa, uyuyakalmanız da bir o kadar zorlaşacaktır. İşte yapılabilecek birkaç şey:

  • Loş veya karanlıkta durmayın. Işığa daha yakın oturabilir veya daha çok ışık açabilirsiniz.

  • Nane şekeri ya da aromalı sakız çiğneyin.

  • Nane yağı veya keskin ve güzel kokulu aromalar ile koklama duyunuzu aktifleştirin.

  • Sizi uyanık tutacak müzikler dinleyin.

  • Gözleriniz kapanıp duruyorsa derin nefes alın ve biraz pencereden dışarı bakın.

  • Yüzünüzü soğuk veya ılık su ile yıkayın.

Kafein

Kahve ya da kola gibi kafein içerikli içecekler için. Kafein, beyindeki nöronların ve vücuttaki hücrelerin hızlanmasını sağlar. Fakat bunu aşırıya kaçırmamaya dikkat edin; aksi halde kalp çarpıntısı, baş dönmesi, ateşlenme gibi olumsuz etkilere sebep olabilir.

Şekerden Kaçının

Şekerli gıdalar daha çok uykunuzu getirir ve yorgunluğunuz artar. Salata ya da meyve gibi kalorisiz ve şekersiz yiyecekler tüketirseniz, yorulmaz ve daha enerjik olursunuz. Meyvede de bir miktar şeker vardır fakat bu basit şeker kadar yoğun değildir ve o kadar hızlı ayrışmaz.

Vücudun Dehidrasyonu

Bolca su için. Yorgun hissettiğinizde de buzlu su içerseniz daha enerjik hissedersiniz.

İletişim Kurun

İletişim halinde olmak, insanlarla bir şeyler konuşmak uykunuzu açabilir. Yalnızsanız, telefonla konuşabileceğiniz bir arkadaşınızı aramayı deneyin.

Dik Durun

Dik duruş pozisyonunda oturursanız uykunuz biraz olsun kaçacaktır.

Hareketsiz Eylemlerden Kaçının

Çok yorgunsanız ve uyanık kalmanız gerekiyorsa, o an için, kitap okumak ya da tv izlemek gibi faaliyetlerden kaçının. Vücudunuz hareketsiz ve rahat pozisyonda olursa daha çok uykunuz gelir.

Dişlerinizi Fırçalayın

Mentollü bir diş macunu ile dişlerinizi fırçalamak uykunuzu açacaktır.

Mekan değişimi

Uzun süredir aynı ortamdaysanız uykunuz daha çok gelecektir. 15-20 dakikada bir balkona çıkıp biraz temiz hava alabilir ya da dışarıda kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Telefonla Vakit Geçirmeyin

Yapmanız gereken işler varsa bunları yapın ve telefonla/televizyonla oyalanarak zihninizin aktivitesini azaltmaktan kaçının.