Sağlıklı beslenebilmek için, sürekli diyet yapmak zorunda değilsiniz ve yapmamalısınız da. Çünkü sürekli olarak besin değeri az olan gıdalar tüketmek de kötü sonuçlar doğurabilir. Eğer düzenli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek istiyorsanız, uzun vadeli değişiklikler yapmalısınız. Kategorilenmiş diyetler sağlıksız ve geçici çözümlerdir.
Dengeli yemeye ve olabildiğince çeşitli gıdalar tüketmeye odaklanmalısınız. Yalnızca birkaç küçük değişiklikle ve kararlılıkla, beslenme alışkanlığınızı sağlıklı ve dengeli bir hale getirebilirsiniz.
Yeme Alışkanlıklarınızı Değiştirmeye Hazır Olmalısınız
Doktorunuzla konuşun.
Sağlık durumunuza ve kan değerlerinize göre nasıl beslenmeniz gerektiğini doktorunuza danışın. Öğünlerinizi belirlerken neyi ön planda tutmanız gerektiğini, vücudunuzun hangi vitaminlere ihtiyacı olduğunu öğrenin.
Yemek Günlüğü Oluşturun
Yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeye başlamadan önce küçük bir defter tutun.Bu deftere gelişmeleri kaydetmek, başarınızı kanıtlayacak ve daha kararlı olmanızı sağlayacaktır. En az 1 hafta boyunca neler yiyip içtiğinizi deftere kaydedin. Hiçbirini atlamamaya özen gösterin.
1 haftanın sonunda, değişiklikler yapılmasını düşündüğünüz noktaları işaretleyin. Örneğin, yeterince su içmediğinizi ya da kahvaltıyı çok fazla atladığınızı ele alabilirsiniz.
Yapılacaklar Listesi Hazırlayın
Değişiklik yapacağınız yerleri bulduktan sonra, bunları somut fikirlerle kağıda dökün ve maddeler halinde yazın.
Size Katılacak Birini Bulmaya Çalışın
Ailenize ya da bir arkadaşınıza, hayatınızda yapacağınız bu değişikliklerden bahsedin ve size katılmalarını önerin. Böylece hem kendileri için iyi bir şeyler yapmalarına vesile olmuş olacaksınız, hem de birbirinize destek ve cesaret vermiş olacaksınız.
İnternet üzerindeki online diyet gruplarına da katılabilirsiniz.
Değişim Süresince Yapmanız Gerekenler
Her Gün Düzenli ve Belirli Gıdalar Alın
Gün boyunca yeterli kaloriyi almanız ve yorgun düşmemeniz önemlidir. Öğünleriniz yetersiz olursa veya tükettiğiniz gıdalar çok besleyici olmazsa, gün içinde kendinizi yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz. Bunu yaşamamak için besleyici gıdalar tüketmeli ve aynı zamanda beslenme listenizde besin değeri yüksek, protein açısından zengin gıdalara yer vermelisiniz.
Bir araştırmada farelere 1 öğün doyasıya gıda veriliyor ve günün geri kalanında oruç tutmaları sağlanıyor. Bu şekilde beslenen farelerde yağlanma ve halsizleşme oranının, düzenli beslenen farelere göre çok daha fazla olduğu saptanıyor.
Gün içerisinde yoğurt, meyve, kuruyemiş, haşlanmış yumurta, peynir gibi besleyici ve kalorisiz gıdalar tüketerek açlık hissi ve halsizliğin önüne geçmiş ve sağlığınıza yatırım yapmış olursunuz.