14 Şubat 2017 Salı

Çabucak Uykuya Dalmak İçin Ne Yapılmalıdır?

 Her insanın muzdarip olduğu birtakım uyku problemleri bulunur. Bunlardan en sık rastlananları da uykuya dalma sorunlarıdır. Özellikle de sabah erkekn kalkmamız gerekiyorsa, uyku evresine bir türlü geçememek kafamızda daha çok stres yaratır. Uykuya daha çabuk dalabilmek için bu tavsiyeleri deneyebilirsiniz...

cabucak_uykuya_dalabilmek_icin

Odayı havalandırmak

Uykudan önce, hava soğuk bile olsa odamızı mutlaka havalandırmalı ve oksijen eksikliğinin, burnumuzun alıştığı kokuların önüne geçmeliyiz.

Havasız bir odada uykuya dalmak problem halini alır ve uykunuz daha verimsiz hale gelir.

Sessiz ortam

Uykuyu etkileyen en önemli faktörlerden biri de, uyuduğunuz ortamdaki seslerdir. Uyurken sabit gürültüler duymamaya dikkat etmeliyiz. Ben bir dönem kulak tıkacı kullanmayı denemiştim; fakat kulağımda yarattığı rahatsızlık hissi gürültüyü tercih etmeme sebep oldu...

Yine de olabildiğince sessiz bir ortamda uyumaya çalışmalı, tıkırtı çıkaran eski moda saatleri de uyuduğumuz odada kullanmamalıyız. Fazla fark edilmese bile bu düzenli ve hafif gürültü uyku kalitesini etkiliyor.

Karanlık ortam

Odayı havalandırdık, gürültüleri yok ettik, sıra geldi ışık konusuna. Işık açık uyumanın kansere varıncaya kadar birçok zararı var. Uyurken ışığa çok ihtiyaç duyuyorsanız, çok hafif aydınlatan bir gece lambası kullanabilirsiniz.

Benim gibi tamamen karanlıkta daha iyi uyuyabiliyorsanız, ışıkları kapattıktan sonra bir de göz bandı kullanmanızı tavsiye edebilirim. Yumuşak kumaştan yapılmış göz bantları uykuyu daha çabuk getiriyor.

Beyni uykuya hazırlamak

Başımızı yastığa koyduğumuzda aklımıza ilk gelen şeyler olumsuzluklar, stresler ve endişeler olur genelde. Fakat bunu yavaş yavaş yok edebilirsiniz.

Streslere odaklanmak ve kaygılanmak, ya da o gün yaşadığınız şeyler hakkında düşünüp durmak yerine olumlu hayaller kurun uykuya dalarken. Olumsuz düşüncelerin geldiğini hissettiğiniz an, kafanızda olumlu ve mutlu anlarınızı kurgulayın. Geçmişte yaşadığınız mutlu günleri ayrıntısıyla düşünün. Böylece beyniniz rahatlamış olur ve uykuya odaklanmayı engelleyen düşünceleri kovmuş olursunuz.

Müzik dinlemek

Uyurken rahatlatıcı müzikler veya hafif kuş/yağmur sesi gibi stres azaltıcı kayıtları internet üzerinden indirip dinleyebilirsiniz.

Bu sayede uykuya daha fazla odaklanacak ve düşüncelerinizi daha rahat yönetebileceksiniz.

Duş almak

Sıcacık bir duş sonrası vücudumuz gevşeyip rahatlar ve uykumuz daha tatlı olur.

Aç/Tok 

Karnımız çok aç olduğunda da uyumak zorlaşır, tam olarak doyduğumuzda da. Bunun önüne geçebilmek için uyumadan 1 saat önce bir meyve, yarım kase yoğurt gibi midemizi rahatsız etmeyecek şeyler tüketebiliriz.

Uykudan yarım saat önce de bir bardak sıcak süt içerek uyku oranımızı arttırabiliriz.

Elektronik cihazlar

Uykudan en az 1 saat önce tüm elektronik cihazları kapatın. Alarm için telefon kullanıyorsanız, telefonunuzu çok yakınınızda olmayacak biçimde koyun. Uyumadan önceki 1 saat içerisinde kesinlikle telefonla ya da televizyonla ilgilenmeyin.

Bunun yerine kitap okumayı, ertesi gün için kıyafet ya da yemek hazırlıklarını önceden yapmayı tercih ederseniz daha huzurlu ve kaliteli bir uykuya kavuşabilirsiniz.

Kafein

Uyumadan önce çay, kahve gibi kafein içerikli içeceklerden uzak durun. Bunun yerine süt içmeyi tercih edebiliriz.

Giyim

Uyurken pamuklu ve rahat giysiler giymeliyiz. Vücudu sıkan ya da kalın kumaşlı rahatsız giysilerle uyuyabilmek zorlaşır.