1 Şubat 2017 Çarşamba

Algernon'a Çiçekler - Daniel Keyes

  Herkese selam :) Algernon'a Çiçekler kitabını uzunca bir süredir kütüphanede görüyordum ama pek fazla ilgimi çekmedi sanırım. Her ne kadar kapak tasarımını pek beğenmemiş olsam da kitabın içeriği sayesinde 'İyi ki okumuşum' dedim... 

e68e4c58429826f474d0f1c08f78bec1

Konu

32 Yaşındaki Charlie, doğuştan düşük IQ'ludur. Yıllardır bir pastanede yerleri silerek geçimini kazanmaktadır. Aynı zaman da yetişkin özürlüler okuluna da devam etmektedir. Kendi halinde, basit yaşamından memnun bir bireydir.

Algernon isimli deney faresinde test edilip başarıya ulaşan bir beyin ameliyatı Charlie'nin üzerinde de uygulanır. Zekanın artışını sağlayan bu ameliyatta Charlie'den, ameliyat süresince ve sonrasında ilerleme raporları yazmasını isterler.

Kitap da tamamen bu raporlardan oluşuyor zaten; bir günlük okur gibi. Charlie, zekası artınca ve çevresinde olup bitenleri algılamaya başlayınca çok büyük farkındalıklar ve bunalımlar yaşar, aşkı ve dostluğu keşfeder.

Genel Yorumlarım 

Kitabın başında Charlie henüz düşük IQ'lu olduğu için yazım hataları ve yanlış cümlelerle dolu. Bu durum 30-40 sayfa sonra, yani ameliyat sonrasında yavaş yavaş düzeliyor tabii :) Ama o ilk sayfaları okuyabilmek işkence gibiydi yine de. :D

Genel olarak düşüncelerim şöyle: kitap çok sürükleyici; hemen hemen 1 gün içerisinde bitirebilirsiniz. Ama bir o kadar da etkileyici ve duygu dolu... Karakterlerin ruh hallerini ve hislerini kendi içinizde hissedebiliyorsunuz.

Zeka geriliği yaşayan bir insanın hayatını anlamak ufkunuzu genişletiyor.

İnsanı derinden etkileyen, farklı konu ve tarzda bir kitap okuyasınız varsa Algernon'a Çiçekler tam size göree :)

Altını Çizdiklerim

Demek ki bir insan kendisini böyle aşağılamaya başlarmış- yani yanlış iş yaptığını bilmesine rağmen kendisine hakim olamayarak... (sf 117)

Kitabın Adı: Algernon'a Çiçekler

Yazarı: Daniel Keyes

Çeviri: Handan Ünlü Haktanır

Yayınevi: Koridor Yayınları

Sayfa Sayısı: 325