20 Haziran 2017 Salı

Ertelemek Nedir? Ertelemenin Nedenleri

Ertelemek Nedir?


  İnsanların davranışlarını olumsuz etkileyen büyük bir sorun ve zaman tuzakalrının en yaygın olanı, yapılacak işleri erteleme alışkanlığıdır. Herkes zaman zaman br eşyleri erteler. Sorun ertelemenin ne kadar sık ve ne kadar uzun süre ertelendiğine bağlı olarak ortaya çıkar.


Çalışmalarına başlamakta gecikiyor musun?


Çalışmalarını tamamlamakta gecikiyor musun?


Çalışmalarını tamamlamak için son dakikayı mı bekliyorsun?


Randevularına sıkça gecikir misin?



Ertelemenin Nedenleri


Ertelemenin temelde 2 nedeni vardır:


Endişe ve bararısızlık korkusu: yetersiz bulunma ve öz güvenin zedeleneceği endişesi.


Sıkıntıya gelememek: çok çalışma, rahatsız edici duygular, engeller, can sıkıntısı, keyif vermeyen işler, zorluklar vb. karısında gösterilen tolerans düşüklüğü. Bu işlerden ya tümüyle kaçınmak, sürekli ertelemek ya da başlayıp devamını getiremeden vazgeçmek.


Tepkisel kızgınlık: önemli bir şeyleri geciktirerek birisine duyulan kızgınlığı ifade etmek. Otoriteye duyulan tepki. Birisinin sana ne yapman gerektiğini söylemesine duyulan tepki.


  İnsanlar en çok iki alanda işleri ertelerler: kendini geliştirme ve bireysel sorumluluk.


  Kendini geliştirmek kapsamında, maçaları gerçekleştirmek, iş ya da kariyer değiştirmek, yeni partner aramak, sosyal yaşama heyecan katmak, bireysel gelişim eğitimleri almak, kitap okumak vb. vardır.


  Bireysel sorumluluk, ev bakımı, faturaları zamanında ödemek, e-postalara zamanında yanıt vermek, arabayı tamir ettirmek, egzersiz yaparak sağlığını korumak, ailene zaman ayırmak gibi şeyler hayatı orta ve uzun vadede kolaylaştıran alanları kapsar.



Şunları hatırla:


Bu işler kendi kendine olmayacak.


İlham ve motivasyon kendi kendine gelmeyecek.


Gecikmiş olmak sorumluluğu ortadan kaldırmayacak.


Son dakikada en iyisini yapmayacaksın.