6 Haziran 2017 Salı

Alışkanlıkları Değiştirmek İçin

Sonuçlardan memnun değilsen alışkanlıklarını değiştirmen gerekiyor. Kendine şu soruyu sor: Bugün yaptığım şeylerin aynısını yapmaya devam ederek, istediğim sonuçları elde edebilir miyim?



  Bizi engelleyen bir alışkanlığı bizi geliştiren bir alışkanlıkla değiştirmek için atılacak adımlar:

Değiştirmek istediğin alışkanlığın adını koy.(tanımla).

Bu alışkanlığı hangi durumlarda ve hangi davranış bağlantılarıyla sürdürdüğünün farkında ol. Düşünce ve inançlarına dikkat et. Bu düşünce ve inanç kalıpları seni istediğini söylediğin değişimden alıkoyabilir. Ne yaptığını, ne zaman yaptığını, neden yaptığını daha net bilirsen, sana zarar veren alışkanlıkları değiştirmen o kadar kolay olur.

Kazanmak İstediğin Yeni Alışkanlığı Dikkatle Tanımla

Her yeni alışkanlık için bir aksiyon planı geliştir. Kendine dürüst ol. Değişimi hayata geçirmek için gereken tüm bilgileri topla. Kendini yeni alışkanlığı uygularken imgele. Aksiyon planının gerçekçi olmasına özen göster ve uygulamaya HEMEN başla.

Yeni Davranışı Benimseyerek Uygulamaya Başla

Yakınındaki insanlara kazanmak istediğin yeni alışkanlıktan bahset. Kendine yeni alışkanlığını kazanacak bir rutin yarat. Çoğu insan yeni davranışı arada bir uygular, bazıları yeni davranışı çoğu zaman uygular, çok az insan yeni davranışı sürekli uygular. Yeni alışkanlıklar düzenli ve ısrarlı uygulamaların sonucu olarak kazanılır.

Seni eski davranışlarına döndürecek baştan çıkarıcı durumlarla sık sık karşılaşacaksın. Bu durumlarda prim vermeden kendini durdur.

Nereden Başlayacağını Tespit Et

Genel olarak insanların çoğu, güçlü yönlerine değil zayıf yönlerine odaklıdır. Oysa güçlü yönlerimizin değerini bilmemiz bize harikulade bir motivasyon kaynağıdır. Güçlü yönlerin neler? Kendindeki en güçlü beş özelliği tespit et.

Güçlü yönlerini hatırlamak sana kendini iyi hissettirir.

Sonra kendine 3 soru sor:

  1. Nerelerde gelişmelisin? Zayıf yönlerini, gelişme fırsatları olarak gör.

  2. Hayatının kalitesini arttırmak için gelişmeye ihtiyaç duyduğun hangi yönlerine öncelik vermen gerekiyor?

  3. Hangi zayıf yönlerini kolaylıkla kontrol edebilir ve değiştirebilirsin?

Birçok alışkanlığı aynı anda değiştirmeye çalışmak yerine hayatında en önemli etkiyi yapacak olandan başla. Şu andaki alışkanlıklarını bir günde kazanmadın. Her şeyi bir günde değiştirmeyi de beklemiyorsun herhalde.

Nil Gün