22 Mart 2017 Çarşamba

Ritmik Nefes ve Derin Gevşeme Egzersizi

Beden düzenli olarak yapılan şeylere çok çabuk alışır, bu yüzden her gün vücudunuza rahatlama izni verdiğinizde, vücudunuz çok daha hızlı ve kolayca gevşemeye başlayacaktır. Ve bu da geceleyin uykuya daha çabuk dalmanızı sağlayacaktır.

 Düzenli olarak rahatlamanın birçok ilginç yolu var. En kolay rahatlama yöntemi, nefesinize odaklanmak. Aşağıdaki iki egzersiz size bu konuda yardımcı olacaktır.



RİTMİK NEFES

Bu egzersiz için 5 dakika ayırın. Cep telefonunuzu ve sizi rahatsız edebilecek diğer cihazları kapatın.

1.Serin ve rahat bir yere oturun ya da uzanın.

2.Gözlerinizi kapatıp, burnunuzdan yavaş yavaş derin bir nefes alırken sayın: 1001, 1002, 1003, 1004.

3.Yavaş ve sakin bir şekilde nefesi ağzınızdan verirken sayın: 1004, 1003, 1002, 1001.

4.Bunu 40 defa tekrarlayın.

Egzersizin etkili olması için önemli olan aldığınız nefeslerin ve kadar derin olduğu değil, nefesinizin düzenli ve yavaş olmasıdır.

 

ritmik_nefes_ve_derin_gevseme_egzersizi (2)

DERİN GEVŞEME EGZERSİZİ

Bu egzersiz de yine rahatlamanızı sağlayacak bir başka yöntem. Bu yöntem, bedeninizin tam olarak dinlenmesini ve gerginliğinizi atmanızı sağlar. Ritmik nefes çalışmasına yaptığınız gibi sizi rahatsoız edebilecek cihazları kapatıp, kendinize 10 ila 15 dakika zaman ayırın. Alarm kurabilir ya da birinden, uykuya daldığınız takdirde izi uyandırmasını isteyebilirsiniz.

1.Yere sırtüstü yatın ve başınızın altına 7-8 cm yükseklikte bir yastık koyun; bu şekilde omurganız olabildiğince düz ve uzun bir şekilde hizalanacaktır.

2.Dizlerinizi bükün ve ayaklarınız kalça mesafesinde açık olacak şekilde tabanlarınızı yere koyun.

3.Kollarınızı rahatça iki yanınıza bırakın ya da dirseklerinizden kırıp göğsünüzün üstünde birleştirin.

4.Gözlerinizi kapatıp ritmik nefes egzersizine başlayın. Sıcak ve güneşli bir yerde olduğunuzu hayal edin. Sahneyi sadece gözünüzde canlandırmaya çalışmayın; kokuları, esleri de hissetmeye çalışın. Ve geri kalan 10 dakika boyunca sakin ve derin nefes alıp vermeye devam edin. Uyuyakalmanız önemli değil.

5.Zaman dolduğunda, önce yan dönüp sakince kalkın. (Hızla ayağa kalkmak, son 10 dakikadır yaratmış olduğunuz sakin hali bozacak, ayrıca baş dönmesine sebep olacaktır.)

6.Günlük işlere geri dönmeden önce birkaç dakika bu sakinliğin tadını çıkarın.

7.Biraz su içmek de faydalı olur.

Düzenli gevşeme egzersizi yapmaya karar verirseniz, bunun uykuya dalmanızı kolaylaştırmada etkisi olup olmadığına karar vermeden önce en azından 3 hafta boyunca devam etmelisiniz.