29 Mart 2017 Çarşamba

Diyeti Neden Sürdüremiyoruz? ÇÖZÜM YOLLARI

Diyet Neden Sürdürülemez?


 Diyetin, yenilmesi ve yenilmemesi gereken gıdalar üzerine odaklanıyor olması, bir gerçeği göz ardı eder: Yeme nedenimiz her zaman açlığımızı gidermek değildir. Yemek yemek çoğumuzda dış etkenlere yanıt halini almıştır.

Başkalarını yerken görmek, hoş bir kurabiye kokusu, kahve molasına işaret eden saat, stres altına girme, depresyon, depresyon, gerginlik, öfke, sıkıntı, yalnızlık; hepsi de yemeye yol açar. Diyet bunların hiçbirine değinmediği gibi negatif duygulanımı daha da arttırır. Bu yüzden özellikle genç kadınlarda kalıcı kilo kaybı güç olmaktadır.

Bir yeme alışkanlığının benimsenmesi, ancak kişinin yaşam şekline uygunsa gerçekleşir. Bu da acı çekme yerine keyif alma; yoksun kalma yerine farklı seçenekleri öğrenme; kısıtlama, sınırlama ve zorlama yerine hür iradeyi devreye sokma vekişisel gereksinimlere tercihlere göre plan yapmayla olur.

Kalp krizi geçirmiş kişiler, korkudan ötürü birkaç ay boyunca sağlıklı yaşamaya dikkat ederler. Ancak bir süre sonra kuralların özgürlüklerini kısıtladığını düşünerek sıkılır, eski davranış ve alışkanlıklarına geri dönerler. Bu süre genelde aylık bir zamana gelir.

Bu durum düğün kıyafeti ya da mayonun üzerine kötü duracağı korkusuyla kilo verenler için de aynıdır. Düğünden sonra ya da kış geldiğinde eski kilolarını tekrar alırlar.

diyeti_surdurmenin_yollari

Oysa sağlıklı olmak için kurallara uyma zorunluluğundan ziyade tercihleri doğru belirleme söz konusudur. Tercihleri ne ölçüde sağlıklı kulvardan yana yaparsanız, o ölçüde sağlıklı kalırsınız.

Diyeti Sürdürmek İçin Neler Yapılabilir?

  • -Arkadaşlarınızın yemek konusunda size kötü örnek olmasına izin vermeyin.


 

  • -Midenizi küçültün. Bunun için de sık ve az yemek yiyin.


 

  • -En geç 3-4 saat aralıklarla şu besinleri tüketin:


1 adet taze meyve (elma, şeftali, portakal) ya da 1 küçük kase çilek, kiraz, erik

Yeşil fasulye, karnabahar, kereviz, brokoli tarzı taze sebze

İşlenmemiş 9-10 fındık, 4-5 badem, 3-4 ceviz, 2-3 kayısı kurusu ya da kuru erik

 

  • Her gün 6-8 bardak su, 2-3 fincan bitkisel çay için


 

  • Haftada 1 gün kendinizi sevdiğiniz bir yemekle ödüllendirin


 

  • Kilo vermeyi amaçlıyorsanız, egzersizinizi her gün aynı saatte yapmayın. Beden bir süre sonra buna uyum sağlayacaktır. Bu nedenle egzersiz saatlerinizi birkaç haftada bir değiştirin.


 

  • Evde atıştırmalık sağlıklı besinler bulundurun; kraker, cips, dondurma değil.


 

  • Porsiyonların büyüklüğüne dikkat edin.


 

  • İhtiyaçlarınız ve tercihleriniz doğrultusunda size en uygun olan yaşam şeklini kendiniz oluşturun. Böylece sağlıklı olduğu kadar özgür de hissederek, kendi iradenizle hareket etmiş olursunuz.


 

  • Kötü besleniyor olmanız sizi kötü birisi yapmaz. Bu yüzden kendinizi suçlamayı bırakın.


 

  • Davranış ve alışkanlıkların altında yatan nedenleri (depresyon, yalnızşık, endişe gibi) bulup bunları iyileştirmeye çalışın.


Doç. Dr. Ayşe Emre