22 Nisan 2017 Cumartesi

Duygusal Sağlık

Duygusal Sağlık

Son birkaç yıldır, genel sağlığımızın bir parçası olan duygusal sağlığın ne denli önemli olduğunu anladık. Bugünlerde fiziksel hastalıkların yüzde yetmişi psiko-somatik nitelikte. Yani bu hastalıkları yaratan ya da tetikleyen ruhsal etmenler söz konusu. Anksiyete ve depresyon en bilinen duygusal sorunlardan olup fiziksel rahatsızlıklara neden olmaktadır.

Bugün insanların duygusal sorunlardan daha fazla yakınmalarının pek çok nedeni var. Bir tanesi, hepimizin bildiği gibi, daha fazla stres sahibi olmamız. On, on beş yıl önce anksiyeteden bahsetmek, kendine fazla toleranslı davranmak anlamına gelirdi. Şimdi bu sorun yalnızca hasta değil , doktorlar tarafından da çok daha ciddiye alınmakta.

duygusal_saglik

Beden ve zihin birbiriyle yakın ve anında iletişim içindedir. Zihin açısından travmatik olan bir şeyin beden üzerinde de etkisi vardır.  Beden; ameliyat, kaza ya da beslenme yetersizliği gibi bir nedenle baskı altındaysa bunun zihin üzerinde de etkisi olacaktır. Fiziksel olarak sürekli rahatsızlık çekiyorsanız, derecesi ne olursa olsun, moralinizi bozacaktır. Örneğin, baş ağrısı… başınız ağrırken dikkatinizi yaptığınız işe veremez ve daha fazla hata yaparsınız. Bu sizi üzer ve hayal kırıklığına uğratır.

Aynı biçimde yaşamla ilgili bir durum canınızı sıkarsa; örneğin, iş yerinde zor bir müşteriyle uğraşmışsanız  ve sizi yormuşsa bu, baş ağrısı biçiminde fiziksel bir belirti yaratabilir.

Vera Peiffer