İster uyanık olalım ister uyuyalım, gece gündüz sürekli soluk alırız. Soluk almak doğal bir olaydır ve çok hızlanmadığı sürece hiç dikkatimizi çekmez. Üzülünce, koşunca, korku ya da panik atak yaşayınca soluğumuz hızlanır.
Soluk alma biçimimiz, kişilik tipimiz ve geçmiş deneyimlerimizce belirlenir. Korkarak ya da sinirlenerek çok zaman geçiren biriyseniz, otomatik olarak çok sık soluğunuzu tutarsınız, üstelik asıl stres kaynağı ortada olmasa da bunu yaparsınız. Beden stresli zamanlarda bazı gerilim modelleri öğrenmiştir ve ne olur ne olmaz’ diye bu modele uyar. Yeterince düzenli soluk almazsanız, beyninize yeterince oksijen gitmez ve en etkin biçimde düşünemezsiniz. Böylelikle daha kolay hata yapar, daha fazla kaygı duyarsınız… kısır döngü.
Soluk Alıp Verme Alıştırması
- Gözlerinizi kapatın ve soluğunuzu
- Soluk alınca bedeninizin yükseldiğini, verdikçe söndüğünü
- Bir elinizi göbeğinizin üzerine, karnınıza koyun. Her soluk alışınızda bu bölgenin yükseldiğinden emin olun, soluk verirken insin. Böylece doğru soluk alıp vermiş olursunuz.
Günde birkaç kez doğru solup alıp verdiğinizi kontrol edin. Yıllarca yanlış soluk alıp vermiş olsanız bile, düzeltmek için kendinizi ‘eğitebilirsiniz.’