22 Nisan 2017 Cumartesi

Kendi Değerini Biliyor musun?

Kendi değerinizi bilmeniz, duygusal sağlığınızın temelidir ve bir kez moraliniz yüksek oldu mu öbür sorunlar kendiliğinden hallolur. Bir düşünün; kendinize değer verdiğiniz zaman kendi ihtiyaçlarınızın da önemli olduğunu düşüneceksiniz, yaşamınızda ters giden bir şey olduğunda bir çözüm arayacaksınız çünkü buna değeceğini düşüneceksiniz.

Patronunuz başa çıkamayacağınız kadar iş yüklerse, bunu ona söyleyerek reddedeceksiniz. Kendinize değer verince, sorunlarınızı öylece bırakmayacaksınız. Kendinize ve başkalarına saygı duyacaksınız. Kendiniz hakkında iyi düşüneceksiniz. Başarılarınız s,z, mutlu ederken, kendinizde eksik buldunuz yanları geliştirmeye çalışacaksınız.

Kendi değerinizi bilip bilmediğinizi görmek için aşağıdaki sorulara verdiğiniz yanıtları kontrol edin:

  • Birisi sizinle ilgilenmezken ve yalnızken kendiniz hakkında ne düşünürsünüz?

  • Kim olduğunuz sizi tatmin ediyor mu?

  • Kendi tarafınızda mısınız, yoksa kendinizin en kötü düşmanlarından biri misiniz?

  • Şu ana kadar yaşamınızla ilgili yaptıklarınıza baktığınız zaman mutlulukla mı doluyorsunuz, umutsuzlukla mı?


 

kendi_degerini_bilmek_icinMutluluğumuzun ciddi bir kısmı ; kendimizle ne kadar iyi geçindiğimizle, ihtiyaçlarımızın ne kadar farkında olduğumuzla ve içsel kaynaklarımızı ne kadar beceriyle kullandığımızla ilgilidir. Ancak en önemli soru yine de şudur: kendinizi herkes kadar değerli buluyor musunuz?

Kendimizi sevmemiz için pek çok neden olabilir. Bazılarımızın ötekilerden daha güvenli doğduğu doğruysa da, kendini sevmemek genellikle yaşamın ilk yıllarında kendini sevmeyenlerden öğrendiğimiz bir deneyimdir. Mutlu ve tatminkar insanlar durmadan başkalarını eleştirmezler. Bir an durun ve kendinize, ‘’başkalarından daha değersiz olduğumu nereden öğrendim?’’ diye sorun. Bir ebeyevn, bir akraba, öğretmen ya da eşten mi? Sizin hakkınızdaki değerlendirmelerin ne kadar güvenilir olduğunu bir düşünün. Bu insanlar ne kadar bütün, başarılı ya da mutluydu? Siz büyüdükten sonra onlar hakkında ne düşündünüz?

Kendimiz hakkındaki görüşümüzü çarpıtan yalnızca başkaları değildir. Bazen bir başarısızlığa uğrarız ve daha iyisini beceremediğimiz için kendimizi suçlarız. Kendimizi suçlamaya devam ettikçe kendi değerimizin farkında olma potansiyelini de azaltmış oluruz.

Vera Peiffer