14 Nisan 2017 Cuma

Stres Kontrolünde Diyalogun Önemi

Stres Kontrolünde Diyalogun Önemi

 Stres kontrolü söz konusu olduğunda kendi iç dünyamızda yapacağımız değişimler kadar dış dünyayla kurduğumuz diyaloga da önem vermek gerekir.

Ne söylediğimiz ve nasıl söylediğimiz kadar, nasıl dinlediğimiz ve anladığımız da hissedilen stres düzeyini doğrudan etkiler

stres_kontrolunde_diyalogun_onemi

Yorucu bir günün ardından akşam eve geldiğinizde, üst kattaki dairenin gürültüsünden evde durmanın mümkün olmadığını görüyorsunuz. Nasıl davranırsınız?

Agresif (saldırgan) yaklaşımda bulunan kişi için sadece kendisi önemlidir, sözleri tehditkar ve düşmancadır. Bu tutumla sadece olayı büyütür, küçük bir olayı içinden çıkılmaz bir çatışmaya sürükler.

Kapısına sert bir şekilde vurup ‘Ne yaptığını sanıyorsun? Saatin kaç olduğunu görmüyor musun? Derhal gürültüyü kes!’ demek. Hatta eline bir şey alıp ses kesilene kadar kalorifer borularına olabildiğince sert vurmak.

Yapıcı yaklaşımda, kişi kendisi kadar karşısındakine de önem verir, ses tonu dengelidir, sözleri duygusal içerikli değildir, kendi düşüncesini karşıdakine aktarırken onun bakış açısını da dikkate alır. Kendi duygu, düşüncelerini saygı çerçevesinde  ve açık yüreklilikle ifade etmek uzlaşma olasılığını arttıracağından, en olumlu iletişim şeklidir.

Kapı zilini çalıp ‘Saat oldukça geç oldu ve dairenizden çok ses geldiği için uyuyamıyorum. Bir sorun varsa yardımcı olmak isterim, ancak lütfen daha sessiz olun’ demek.

Pasif tutumlu kişi, rahatsızlık duyguğunda dahi hiçbir şey yapmadan ve söylemeden öylece durur, kendisine değil karşısındakine yoğunlaşır.

Hiçbir şey yapmadan durup ‘İnsanlar ne kadar düşüncesiz, bu gürültüde asla uyuyamayacağım, bugünün berbat geçmesi yetmiyormuşbgibi yarına da yorgun kalkacağım’ şeklinde düşünmek.

Pasif-agresif kişi ise sadece kendisine önem vermekle birlikte karşısındakine bunu doğrudan söyleyemez. Bu en verimsiz iletişim şeklidir, çünkü karşıdaki kişinin neler olup bittiği hakkında en ufak bir fikri yoktur. Neden böyle davranıldığı konusunda tahmin yürütmek zorunda kalır.

Dış dünyayla iyi bir diyalog kurmak için öneriler:

-Karşıdakine onu dinlediğini ve aynı görüşte olmasan da durumunu anlamaya çalıştığını hissettirmek,

-Sakin kalabilmek, hemen tepki vermemek için duruma dair daha fazla bilgi edinmeye çalışmak,

-Ortak noktaları bulup buradan hareket etmek,

-Kendi bakış açını paylaşmak.

Vera Peiffer