24 Temmuz 2017 Pazartesi

Mona Lisa Gülüşü

 Herkese selamlar. :) Feminist filmler kategorisine giren bir film olan Mona Lisa Gülüşü'nden bahsedeceğim bugün.


Vizyon Tarihi: 27 Şubat 2004
Yapımı : 2003 - ABD
Tür : Dram
Süre: 117 Dak.
Yönetmen : Mike Newell
Oyuncular : Julia Roberts , Kirsten Dunst , Julia Stiles , Maggie Gyllenhaal , Ginnifer Goodwin
Senaryo : Lawrence Konner , Mark Rosenthal


  1950'li yıllarda, New England'daki muhafazakar ve gelenekçi bir kız okulunda ilerici görüşlerini benimsetmeye çalışan bir öğretmenin hikayesini anlatan film, birçok yönden farkındalık uyandırıcı ama aynı zamanda bazı yerleri biraz sıcıkı. Neyse; konudan kısaca bahsedeyim.



Konu


 Katherine Ann Watson, California'dan New England'a sanat tarihi öğretmeni olarak gelir. Dersine girdiği kızlar, kitaplarda yazan ezbere bilgileri öğrenmekte ustadırlar fakat iş sanatı kendilerinin yorumlamasına gelince bocalamaktadırlar. Bu özelliğin bir yansıması olarak da, burada yetişen kızların hayattaki başarıları, ne kadar iyi bir evlilik yaptıklarıyla ölçülmektedir. Hepsi eğitimlerine devam edip bir bölümden mezun olsalar da kendilerine reva gördükleri ve hayattaki tek amaçları olan bir şey vardır: Evlenmek ve mutlu bir yuva kurmak; iyi bir ev kadını olmak. 


  O dönemdeki reklam afişleri ve propagandalar da tüm kızları ev kadını olmaya itmektedir. Bu gerçeği kolay kolay kabullenmek istemeyen Katherine, dersleri daha özgün yöntemlerle işlemeye çalışır ve kızları eğitimlerine devam etmek konusunda cesaretlendirmek ister. Fakat önüne birçok engel çıkar.



Genel Yorumlarım


 Bu film, farkındalık oluşturması açısından tüm kızların, bu konuda bilinçli olsalar da olmasalar da izlemeleri gereken bir film. Kadınların kendi güçlerinin farkında olmadıkları bir toplumu ele alıyor ve bu da günümüzde bile Türkiye toplumunda böyle kadınların maalesef hala var olduğu gerçeğini fark etmeyi sağlıyor.


  Filmin bazı yerlerinde sıkılmış olsam da özellikle biz genç kızların izlemesi gereken bir film olduğunu düşünüyorum...


Fragmanlar için TIKLAYIN.