Modern dünyadaki tüketim çılgınlığına ve kalıplaşmış kolektif insanlara eleştiri niteliğindeki iğneleyici cümleler, medyanın insanları yönlendirmesi ve yönetmesi, vs. konularda müthiş çıkarımlar barındıran, farklı ve aykırı bir kitap Gösteri Peygamberi.
[caption id="attachment_1158" align="alignleft" width="300"] DW9YDG[/caption]
Konusu kısaca şöyle: ''Creedish'' isimli mezhep, kendi aralarında kuralları olan ve yaşadıkları bölge içerisinde bu şekilde rutin bir yaşam sürdüren bir topluluk. Tender Brenson da bu mezhebin kurallarına ve yaşantısına göre doğup büyümüş olan binlerce misyonerden biri.
Tender Brenson'ın başına hiç tahmin edemeyeceği şeyler geliyor ve bir anda kendisini televizyon programlarında dini ve ahlaki vaazlar ve öğütler verirken, menajerinin onun için kurduğu yaşantıya göre, şöhretin doruklarında, medyanın kuklası gibi yaşayan bir canlı olarak buluyor.
Bu sırada, dini duyguları kullanarak ticaret yapmak ve bir şeyler 'başarmaya' çalışmak, insanların aynı düşünmeye yönlendirilişi, yaratıcılıktan ve gerçeklikten uzak şov dünyası, tüketim çılgınlığı ve insanların hassasiyetlerine göre pazarlanan ürünler konusunda müthiş iğnelemeler içeren, mükemmel bir Chuck Palahniuk kitabı.
İlk başları o kadar akıcı olmasa da kısa sürede içine çekiyor kitap sizi...
Altını Çizdiklerim
Bir arad aolmaktan nefret ettikleri ama yalnız kalmaktan da korktukları için insanlar telefon denilen bir alet kullanıyormuş. (sf 297)
Çirkinliğimi kendi lehime çevirmeye çalışıyorum. Amacım; ileride gideceğim noktayla keskin bir tezat oluşturacak düşük bir alt taban belirlemek. (sf 237)
İnsanlara gerçeği söyleseniz bile gözleriyle görmeden asşla size inanmazlar. o zaman da çok geç olur. Bu arada söyledikleriniz onları kızdırmaktan başka işe yaramaz ve sizin de başınızı derde sokar. O yüzden çekip eve gitmeyi tercih edersiniz. (sf 193)
Gerçek şu ki tekrar tekrar öksüz kalabilirsiniz. Gerçek şu ki öyle de olacak. Ve aslında artık hiçbir şey hissetmeyecek hale gelene kadar her seferinde daha az acı çekeceksiniz. (sf 178)
Değişmeyen tek şey değişim olduğundan, acaba insanlar, hayatta gerçekten tamamlayabilecekleri tek şey o olduğu için mi ölümü arzuluyorlar, diye düşünüyorum. (sf 163)
İnsanların olmaya korktukları şey olursanız, onların hayranlığını kazanırsınız. (sf 148)