11 Ekim 2016 Salı

Zamanı Ziyan Etmemek İçin

Hiçbir sebep yokken dakikalarca pencereden dışarı bakıyor musunuz? Yapmanız gereken bir şeyler varken internette gereksiz araştırmalar veya oyunlarla meşgul oluyor musunuz?

Sürekli kendinize, ''Artık vaktimi boş geçirmeyeceğim.'' diyor ama bir türlü başlayamıyorsanız, zaman kaybı yaratan ve gününüzü boş geçirmenize neden olan şeyleri durdurmak istiyorsanız bu taktikleri uygulayabilirsiniz.

zamanimizi_yonetme_yontemleri

1.Sosyal medyadan ve oyunlardan uzak durun

İnternette gerekli şeyler için araştırma yapmayı, abartılmadığı sürece tehlikeli bulmuyorum. Fakat sosyal medyanın ve oynanan oyunların tek bir faydası bile yoktur bizlere.

2. Bütün siyah ekranlı cihazları göz önünden kaldırın.

Telefonunuzi tabletiniz, televizyonunuz ve daha ne varsa, gözünüzün önünde olmasın. Her an bakma ve kontrol etme ihtiyacı duymayacağınız bir yere koyup hayatınızı o cihazlara bağımlı olmadan yaşayın.

3. Yapmanız gereken her şeyi listeleyin

Çok ufak bir şey bile olsa, yapmayı planladığınız her şeyi, her görevinizi yazın. Ben bunu yapmaya başladım bile. Küçük bir not defterine satın almam gereken  şeyleri, uğramam gereken yerleri, yapılması gereken her ne varsa hepsini oraya yazıyor ve hallettiğimde yanlarına tik işareti koyuyorum. Bu sayede yapmam gerekenleri unutmuyor ve listedeki her maddeye tik koyabilme hedefiyle, çok daha dolu yaşadığımı hissediyorum.

4. Günün saatlerini listeleyin

Bunu birkaç yapmanız yeterli olacaktır. O zaman dilimlerinde ne yapıyor olduğunuzu yazın. Sonra da ne yapsaydım daha dolu bir gün geçirmiş olurdum sorusunu kendinize sorun. Bir sonraki günü daha dikkatli ve daha dolu geçirmeye odaklanın. Her geçen gün iyiye gittiğinizi göreceksiniz.

5. Hobi edinin.

Bunu her yerde duymaktan sıkıldık hepimiz. Ama enerjik kalmak ve motivasyon bulmak için bu kesinlikle gerekiyor. Herhangi bir kursa yazılabilirsiniz; hem çevrenizi genişletmiş olursunuz hem de bir şeyleri başarma hedefine sahip olursunuz.

6. Kendinizi sevin

Kim olduğunuzu bilin ve kendinizden memnun yaşayın. Değiştiremeyeceğiniz koşullar için üzülüp durmak sadece zaman ve enerji kaybıdır. Bunun yerine kendinizi geliştirmeye, eksik yönleriniz belirleyip tamamlamaya çalışın.

7. Arkadaşlarınıza vakit ayırın

İnsan, akıl ve ruh sağlığı açısından sosyalleşmesi gereken bir canlıdır. Yakın arkadaşlarınızla daha sık buluşup vakit geçirin. Aynı zamanda yeni dostluklar kurmaya da her zaman açık olun. Kendinizi daha iyi ve güçlü hissedeceksiniz.

8. Her gün yeni bir şeyler öğrenin

Öğrenmek bizleri olduğumuzdan daha enerjik, sağlıklı ve zeki yapan bir aktivitedir. İlginizi çeken konular bulun ve kütüphanelerdeki sınırsız kaynaklardan bunlarla ilgili araştırmalar yapın, not tutun. İlgili insanlarla görüşün. Kendinizi çok daha dolu ve değerli hissedeceksiniz. Dışarıdan sıkıcı gibi görünen bu aktiviteyi birkaç kez yaptıktan sonra ne kadar iyi geldiğini gördüğünüzde şaşıracaksınız.

8. Zamanınızın çalınmasına izin vermeyin

Hiçbirimiz bunu hak etmiyoruz. Telefonda boş yere gevezelik yapıp dakikalarınızı çalanlara müsait olmadığınızı söyleyin. Sizi yolda durdurup almayı düşünmediğiniz dergileri satmaya çalışanlara, paranın nereye gittiğini bilmediğiniz yardım kuruluşu görevlilerine ''Vaktim yok.'' deyin ve yolunuza devam edin. ''Yalnızca 2 dakika.'' diye ikna etmeye çalışabilirler; fakat tanımadığınız birisinin boş yere 2 dakikanızı çalmasına izin vermekle kendinize ve ömrünüze çok büyük haksızlık etmiş olursunuz.

9. Sabah giyeceğiniz şeyleri önceden hazırlayın

Özellikle biz kızlar için sabahları çok zaman kaybı yaratan kıyafet seçme aşaması, hep geç kalmamıza neden olur. Bu yüzden, uyumadan önce mutlaka ne giyeceğinize karara verin.