9 Aralık 2016 Cuma

Okuma Alışkanlığında Önemli Noktalar

Okuma Alışkanlığında Önemli Noktalar

Çocukluk dönemi, okuma alışkanlığı kazanma konusunda en uygun dönemdir. Buna karşın okuma alışkanlığı her yaşta kazanılıp geliştirilebilir.



Bu alışkanlığı edinmek için bireyin ilgi ve gereksinimleri doğrultusunda okuma materyalleri okuması, bu yönde güdülenmesi gerekir.



Okuma alışkanlığında ‘’Aile kitaplığı’’nın önemi büyüktür. Ailede okuyan bireyler ve göz önünde bulunan bir kitaplık bu yönde güdüleyici etkenlerdir.



Okuma alışkanlığı yönünden, kişinin televizyon programları konusunda kesinlikle seçici olması gerekir.



Toplum üzerinde okuma alışkanlığı oluşturmaya ve geliştirmeye yönelik önlemler içeren ve sürekli-tutarlı eğitim politikası ve eğitim sistemi oluşturmak en önemli noktadır.



Okuma alışkanlığının ekonomik yönünü toplumsal ve bireysel düzeyde sorun olmaktan çıkaran gelir düzeyi ve fiyat artışları politikası oluşturulmalıdır.

Okumanın nasıl bir mucize ve değer olduğunu topluma ve bireylere kabul ettirmede TV ve kitle iletişim araçlarını kullanım alışkanlığı ve önem sırasını kavratabilmek gerekir.

Okuma alışkanlığını engelleyen ‘’sansür’’ün yok edilmesi ve düşünce ürünleri üzerindeki bütün sınırlamaların kaldırılması zorunludur.