29 Temmuz 2016 Cuma

Acı Çikolata-Lesley Lokko

aci-cikolata-kitap-yorumlariKitabın Adı: Acı Çikolata

Yazarı: Lesley Lokko

Çevirmen: Merve Duygun

Sayfa Sayısı: 528

Yayınevi: İnkılap Yayınevi

3 kızın maceralarla, aşklarla, zorluklar, mücadeleler ve hayata dair birçok şeyle dolu muhteşem hikayeleri çerçevesinde gelişen sürükleyici bir kitap. Hemen konusundan bahsetmek istiyorum.

Laure, büyükannesi ve kardeş gibi birlikte büyüdüğü hizmetkar Ameline ile yaşıyor. Laure’nin annesi yıllar önce bir siyahiden hamile kaldığı için dışlanıyor ve evden uzaklaşıyor ve yaşadıkları Haiti’den ayrılarak sefil bir yaşam sürüyor. Kızı Laure’yi annesine bırakıp gidiyor yani. Laure’yi de o büyütüyor Haiti’de. Fakat 17 yaşına geldiğinde, Laure de hiç görmediği annesi ile aynı kaderin başlangıcını yaşıyor; siyahi bir askere aşık olup ondan hamile kalıyor. Ve bu ilişkisi bir hayal kırıklığıyla son buluyor. Laure’nin büyükannesi bu hamileliğini öğrendiğinde, bunu kabullenemiyor ve annesi Belle’nin yanına gönderiyor onu. Fakat Laure burada hiç ummadığı şeyler yaşıyor, tahmin bile edemeyeceği şeyler yapmaya zorlanıyor.. ama aşkı da buluyor. kalbi de kırılıyor çok. Hayatta kalmak için öyle çok şeyin üstesinden geliyor ve yıkılmıyor ki, okurken ona hayran kalıyorsunuz…

Bir diğer ana karakterimiz, Ameline. Laure ile birlikte büyümüş, ailesi olmayan bir kız. Evin hizmetçisi ile kızı olma arasında bir yerde.. laure ile çok yakınlar. Hamilelik üzerine evden gitmesi Ameline’i çok üzüyor; Lulu’su olmadan her şey çok anlamsız geliyor. Fakat bir gün o da cesaret ederek yıllardır bağlı olduğu ve büyüdüğü o evi terk ederek bir otelde oda hizmetçisi olarak çalışmaya başlıyor. Hayat Ameline’yi de hiç ummadığı yerlere sürüklüyor ve tahmin edemeyeceği şeyler yaşıyor. Kendinden yaş olarak çok büyük bir adamla bir araya geliyor, daha önce hiç gitmediği yerlere gidip tatmadığı duygular hissediyor; fakat hiçbir şey, kardeşi sayılan Laura’nın özleminin önüne geçemiyor…

Ve diğer ana karakterimiz de Melanie. Annesi ve babası ayrı, babası lesley-lokko-aci-cikolata-kitapbir rock yıldızı ve kendinden çok küçük kızlarla birçok evlilik yapan çok ünlü biri. Annesi ise 2 umutsuz evlilik yaşamış bir kadın. Melanie, annesinin yeni kocasıyla arasında geçen yakınlaşmalar dolayısıyla babasının sekreterinin yanına taşınıyor bir süre. Orada, kendinden yaşça çok büyük , çok zengin bir uyuşturucu satıcısına aşık oluyor , onunla birlikte yaşamaya başlıyor fakat hayal kırıklıkları içinde ilişkisi son buluyor… ardından o da aşkı buluyor ve yepyeni bir yaşama yeken açarak hayatını daha güzel yaşamaya çalışıyor.

Bu 3 kız da mutlu olmak isteyen, ama hayat koşullarının bunu çoğu zaman engellediği, güçlü karakterler. Sadakatsizlikleri, aşkı, hayatta kalmak ve para kazanabilmek uğruna neler yapılabileceğini, doğru görünen bütün seçimlerin aslında yanlış olabileceğini görüyoruz bu kitapta. Ben bol bol boş vaktim olduğu için bir oturuşta saatlerce okudum kitabı. Ve sanırım bu yüzden, birçok yerde sıkıldığımı hissettim. Ama yine de ne olacağını çok merak ettiren, bu 3 kızın ilerideki tesadüfleri ve ortaya çıkan gerçeklerin çok ettiği, dizi tadında bir kitaptı. Birçok yerde, bir iki saniye başımı kaldırıp içimden bazı karakterlere sövdüğümü, niye öyle yaptın al işte gör şimdi neler olacak tarzı cümleler kurduğumu hatırlıyorum. :) okumanızı şiddetle tavsiye edebileceğim bir kitap değil. Ama entrikalarla dolu, sürükleyici, aklınızı meşgul edebilecek bir kitap arıyorsanız size göre olabilir. Fakat bana çok bir şey kattığını söyleyemeyeceğim.. .