17 Ağustos 2016 Çarşamba

Teneke Kutular - Alex Shearer

teneke-kutular

 1 gün içerisinde bitirdiğim, sıradan kitap boyutlarından biraz daha küçük olan Teneke Kutular kitabı, tahmin ettiğimden çok daha farklı bir hikayeye sahipti ve oldukça sürükleyiciydi.

Kitabın Adı: Teneke Kutular

Yazarı: Alex Shearer

Çevirmen: Nursel Yıldız

Sayfa Sayısı: 272

Yayınevi: Tudem

  

Konusu şöyle: Fergal, çok zeki olarak bilinen ve pek fazla arkadaşı olmayan bir çocuk. Bir gün, marketteki ucuzluk sepetinde gördüğü etiketsiz bir teneke kutuya rastlıyor. Markette rastladığı bu etiketsiz ambalajın için ne olabileceğini çok merak ediyor. Kutuyu satın alıyor, ama açmıyor. Bu teneke kutuyla başlayarak koleksiyon oluşturmaya karar veriyor.

Böylece etiketsiz ve gizemli teneke kutulara daha çok merak salıyor ve koleksiyon macerası başlıyor. Her hafta ucuzluk sepetlerinden etiketsiz teneke kutular alıp biriktiriyor.

Annesi, koleksiyonunun 50 kutuyu geçmemesini söylüyor. Böylece Fergal, koleksiyonunun içinden rastgele seçtiği bir kutuyu açıyor ve bir küpe buluyor. Sonraki günlerde açtığı bir diğer kutuda da bir insan parmağı buluyor.

[caption id="attachment_355" align="alignright" width="225"]teneke-kutular-2 Kitabın ilk sayfası böyle başlıyor; 1-2 kez karşılaşıyoruz bu günlük sayfalarıyla...[/caption]

Bir gün markette ucuzluk sepetinin yanında, tıpkı onun gibi teneke kutulara merak salmış, kendi yaşındaki bir kızla karşılaşıyor. Aynı hobiyi paylaştıklarını fark edince arkadaş oluyorlar. Teneke kutularla ilgili ürkütücü ve iğrenç tesadüflerle karşılaşıyorlar; çünkü Charlotte’un da teneke kutulardan bulduğu bazı garip şeyler var.

Buldukları tuhaf şeylerin izini sürmek pahasına başlarından türlü türlü olaylar geçiyor . Sadece bir koleksiyon merakının onları sürüklediği şeyler çok farklı boyutlar alıyor.

Konu bakımından çok derine inip spoiler vermek istemiyorum; genel yorumlarıma geçecek olursam: Son derece sürükleyiciydi ama sanırım yaşı küçük çocuklar için çok daha uygun bir kitap. Zaten 12-15 yaş arası yazıyor yayınevinin sitesinde de. O yaşlarda gençlere okumayı ve kitapları daha çok sevdirebilecek sürükleyicilikte.  Hemencecik biten, basit bir dile ve akıcı bir kurguya sahip bir kitap Teneke Kutular.

teneke-kutular-arka-kapak    Kesik parmak gibi bazı şeyler, kitabı okuyan bir çocuk için fazla ürkütücü olur mu bilemiyorum,  ama özellikle baş kahramanlarının da çocuk olması ve olayların birazcık da tahmin ettiğiniz gibi ilerlemesi, ayrıca kitap boyunca çok çok az karakterin yer aldığı gerekçesiyle yetişkin bir okuyucu için birazcık basit buldum.

Bu arada uyarmak zorundayım ki benim gibi hiç ara vermeden okursanız teneke kutu lafından ve teneke kutulardan tiksinmeye başlayabilirsiniz; sürekli olarak her sayfada teneke kutulardan bahsedilmesi bu hissi yaratıyor. :)

O Artık birazcık uyumalıyım sanırım, görüşmek üzere.. iyi okumalar…