22 Ağustos 2016 Pazartesi

Yaprak Suya Düşünce - Fannie Flagg

yaprak_suya_dusunce_kitap_yorumlariBu yorumu yazarken biraz acımasız ve sert eleştiriler yapmak zorundayım. Yaprak Suya Düşünce kitabının arka kapağını okuduğumda umutlanıp çok sürükleyici ve güzel bir hikaye ile karşılaşacağımı düşünmüştüm. Ama maalesef beni hayal kırıklığına uğratan, zamanımı çalmış bir kitap oldu kendileri…  494 sayfalık bir zaman kaybı yaşamak istemiyorsanız hiç okumayın derim.

divider_pink

Kitabın Adı: Yaprak Suya Düşünceyaprak_suya_dusunce_kitap_yorumlari (1)

Yazarı: Fannie Flagg

Çeviren: Bahar Çelik

Sayfa Sayısı: 494

Yayınevi: Martı Yayınları

Konu, Maggie adındaki yaşlı bir kadın ile ilgili. Bu kadın eski bir güzellik yarışması birincisi. İlerleyen dönemlerde emlakçılık yapmaya başlamış, 60lı yaşlarında da hala bu mesleği sürdürüyor. Maggie, intihar etmek isteyen bir kadın. Benim de aklımdan, muhtemelen hepiniz gibi şu soru geçti: mademki 60 yaşındasın, intihar etmene ne gerek var…

Maggie, nasıl intihar edeceğini en ufak ayrıntısına kadar planlamış. Sessizce gitmek istiyor ve cesedinin kötü bir durumda bulunmasını istemiyor.

Fakat Maggie’nin intihar planı sık sık yarım kalıyor; hayatında değer verdiği insanlarla ilgili bazı sorunlar ve çalıştığı emlak şirketinin içinde kaldığı zor durumlar dolayısıyla erteleyip duruyor planını. Bir soru daha: intihar etmeyi bu kadar kafasına koymuş bir teyzenin bunlar neden umurunda olsun ki?

Neyse. İnsanı merakta bıraktıran bazı olaylar var kitapta, emlak şirketinin satışını üstlendiği eski bir evin çok çok uzun zaman önce yaşamış eski sahipleri hakkında gizemli bazı gerçekler gibi. Ama bu yine de vasat bir olay örgüsü olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Zar zor da olsa kitabı bitirmiş olmamın sebeplerinden biri, bu yorumu yazıp okuyacak olanların zaman ve para kaybı yaşamasını engellemiş olmaktı. Bir de kitapları yarım bırakınca, ne kadar kötü olursa olsun içim rahat etmiyor. Tabii buna rağmen yarım bıraktığım epey kitap olmuştur şimdiye kadar ama neyse.

Kısaca söylemek gerekirse, Yaprak Suya Düşünce kitabı Akasya Durağı senaryosu gibi bir şey. Çok saçma ve gerçeklik dışı geçişler, ancak 2 yaş çocuk hikayelerinde olabilecek rastlantılar ve gelişmeler içeren bir kitap.  494 sayfalık kitap okuma saatinizi çok daha değerli ve dolu bir kitap için harcayabilirsiniz.  İyi okumalar…

divider_pink

Altını Çizdiklerim


Ama dünyanın düzeni böyleydi şimdi. Artık görgü kurallarının hiçbir değeri kalmamıştı. Herkesle ve her şeyle alay eden o çok bilmiş komedyenler yüzünden kimsenin kimseye saygısı kalmamıştı. Hiçbir şeye değer verilmiyordu. (sf 199)

Her zaman olduğu gibi ileri doğru atılan her bir adımın mutlaka bir bedeli oluyordu. (sf 362)

Hala nefes alıyorsan oyunda bir adım öndesin demektir. (sf 434)

Sizinle benim aramdaki fark şu ki, ne düşündüğünüz benim bir gram umurumda değil. (sf 443)