18 Eylül 2016 Pazar

Kitap Okumanın Katkıları

Beni bıraksalar günlerce kitap okuyabilirim… okuyarak onlarca karakteri içimizde hisseder, onların yaşamında yer alır, içselleştiririz. Bazen ağladığımız da olur karakterlerle birlikte, kahkaha attığımız da.

kitap-okuyan-gozluklu-kiz

Okumak kadar müthiş keyifli bir şeyin aynı zamanda saymakla bitmeyen, birçoğu bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmış birçok yararının olması insanı öyle mutlu ediyor ki. İsterseniz bunlardan biraz bahsedelim.

   1. Beynin harekete geçmesi

Araştırmaların da kanıtladığı gibi, fazla yorulmadan yaşayan bir beynin yavaşlama veya Alzheimer olma riski varken, aktif tutulan bir beyin güçlü kalır. Beyin, egzersizlerle ve zorlanmalarla dayanıklı, sağlıklı kalabilir. Kitap okumanın yanı sıra puzzle veya satranç gibi geliştirici oyunlar da beynin harekete geçip güçlenmesine yardımcı olur.

   2. Stres seviyesi azalımı

İş yaşamında, kişilerarası ilişkilerde veya günlük yaşantıda ne kadar stres sahibi olursak olalım, büyüleyici ve insanı içine çeken bir kitapla tüm bunlardan kurtulup özgürleşebiliriz.

   3. Bilginin artışı

Okudukça yeni bilgiler ve farkındalıklar kazanıyoruz. Bunları not eder ve üzerine düşünürsek öğrendiğimiz bilgi ve farkındalıkları kalıcı hale getirebiliriz.  İnsan mesleğini, statülerini, parasını veya sağlığını yitirebilir fakat öğrendiği şeyler daima içinde saklı bir hazine olarak sonsuza kadar kalır.

4. Kelime dağarcığının artışı

Bizler fark etsek de etmesek de okuduğumuz kitaplar kullandığımız kelimelerin miktarını, konuşmalarımızın ve kurduğumuz cümlelerin kalitesini, gramatik açıdan doğruluğunu  büyük ölçüde etkiler.

Dolayısıyla iyi okuyan, iyi konuşan, birçok konuda bilgiye sahip olan insanlar her zaman edebiyattan bihaber, kitap okumayan, bilgi ve farkındalık eksikliği yaşayan insanlardan çok daha ileride olurlar. Genelde durum bu şekilde ama bazen bunun tam tersi durumları gösteren insanlar da olabiliyor; okumayı sevse de kendini ilerletememiş olanlar ve okumasa da kişiliği ve görüşleri onlardan çok daha ilerlemiş insanlar…

   5. Hafıza gelişimi

Kitap okurken karakterlerin özelliklerini, içinde oldukları psikolojileri, amaçları, birbirleri arasındaki farkları ve söyledikleri şeyleri aklımızda tutmak zorundayız. Özellikle de çok karakterli kitaplar hafızamızın gelişmesinde bizlere yardımcı olur.

   6. Konsantrasyon ve odaklanma

Sürekli telefonumuzla meşgul olmak, sosyal medyanın çeşitli mecralarını sürekli kontrol etmek, 5 dakikada bir telefonumuza gelen mesajları cevaplamak, biz fark etmeden stresimizi büyük ölçüde arttırır ve üretkenlik seviyemizi düşürür.

Fakat bir kitabı okurken tüm dikkatimizi sayfalara veririz, dışarıdaki dünyadan uzaklaşırız. Bir işe başlamadan önce 15-20 dakika kitap okumayı deneyin. Çok daha iyi konsantre olabildiğinizi gördüğünüzde şaşıracaksınız.

   7. Yazma yeteneği

kitap-okuyan-kiz-resmiİyi yazılmış bir kitap kelime dağarcığımızı ve gramer bilgimizi geliştirmenin tek yoludur. Okudukça insanın yeni şeyler keşfetme ve yazma isteği artar. Hatta çoğunlukla okuduğumuz yazarların üslupları bizlerin yazma tarzına da etki eder. Eğer yabancı dil öğreniyorsanız veya bildiğiniz bir dilde komposizyon yazma konusunda sıkıntı  çekiyorsanız o dilde yazılmış kitapları bolca okuyarak bu sorunu çözebilirsiniz.  Herkese iyi okumalar…